levendbarende hagedis

levendbarende hagedis


Lacerta vivipara
www.koeheide.be

De levendbarende hagedis
werd eind september, begin oktober 2003 een 5-tal keren gezien op de Koeheide op de zuidhellingen van de Heiberg. Telkens ging het om zonnende dieren op de weidepalen. Er werden zeker 5 verschillende exemplaren waargenomen. Dat bleek alweer een kleine 15 jaar geleden te zijn.
Op de eerste warme zondag in mei 2004 werd er weer een exemplaar gezien op dezelfde plek.
In de loop van de zomer en herfst werden er waarnemingen gedaan met soms 8 dieren tegelijkertijd.
De eerste waarneming van 2005 gebeurde al op 2 april. De daaropvolgende dagen werden veel waarnemingen gedaan tot 6 stuks tegelijkertijd.
In die zomer werd het recordaantal van 15 individuen genoteerd.
De eerste waarneming van 2006 was op 23 april en er werden meteen 5 stuks gezien.
Op 11 mei zag men 9 exemplaren.
De eerste waarneming van 2007 gebeurde al op 11 maart. Hele vroege waarneming van één van de forsere oudere mannetjes. In 2008 werden waarnemingen gedaan tusen 9 april en 17 oktober.

De levendbarende hagedis is een bijzonder reptiel. Net zoals de hazelworm (ook op de Koeheide aanwezig), de adder en de gladde slang (ooit op de Koeheide geweest) is het een (ei-) levendbarende soort. Dit wil zeggen dat de jongen zich binnen het ei in de moeder ontwikkelen. De drachtige vrouwtjes zonnen daarom geregeld om de eieren op temperatuur te houden. Als het vrouwtje haar eieren legt, sluipen daar vrijwel onmiddelijk kleine hagedissen uit. Dat gebeurt in het najaar. Andere reptielen leggen hun eieren op warme of vochtige plaatsen en laten de eieren aan hun lot over. Zij moeten het hebben van zonnewarmte of omgevingswarmte.
Tijdens de zomermaanden kunnen de dieren vrij territoriaal zijn. Midden oktober worden de winterkwartieren opgezocht, een eind verwijderd van de zomerjaagplaatsen. Vaak wordt er dan in groep overwinterd.
Hagedissen zijn na een jaar of 2 geslachtsrijp en kunnen tussen 5 en 10 jaar oud worden.